Complicațiile diabetului

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr din sânge care rezultă din incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza eficient insulină. În timp, diabetul necontrolat poate duce la diverse complicații care afectează mai multe organe și sisteme din organism. Aceste complicații pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții unei persoane. Este esențial pentru persoanele cu diabet să înțeleagă și să gestioneze aceste complicații pentru a preveni sau a minimiza apariția lor.

1. Neuropatie diabetică

Neuropatia diabetică este o complicație frecventă a diabetului care afectează nervii, în primul rând la nivelul extremităților, cum ar fi picioarele și mâinile. Perioadele prelungite de niveluri ridicate ale zahărului din sânge pot deteriora vasele mici de sânge care furnizează nutrienți nervilor, ducând la deteriorarea nervilor. Simptomele neuropatiei diabetice pot include amorțeală, furnicături, senzații de arsură și durere în zonele afectate.

Această condiție poate duce la diferite complicații, inclusiv:

 • Neuropatie periferică: leziunile nervilor din picioare și picioare pot duce la ulcere ale picioarelor, infecții și chiar amputații dacă nu sunt gestionate corespunzător. Îngrijirea și examinarea regulată a picioarelor sunt cruciale pentru persoanele cu diabet.
 • Neuropatie autonomă: Acest tip de neuropatie afectează nervii care controlează organele, ducând la complicații precum probleme gastrointestinale, probleme ale tractului urinar, disfuncție sexuală și anomalii cardiovasculare.
 • Neuropatia focală: Neuropatia focală se referă la slăbiciune sau durere bruscă în anumite nervi sau grupuri de nervi. Poate duce la dureri severe, slăbiciune musculară și alte complicații, în funcție de nervii afectați.
 • Neuropatia proximală: Neuropatia proximală se caracterizează prin slăbiciune musculară și durere la nivelul șoldurilor, coapselor și feselor. În mod obișnuit, afectează persoanele în vârstă cu diabet și poate duce la dificultăți în mers și în efectuarea activităților zilnice.

Gestionarea nivelului de zahăr din sânge în intervalul țintă, adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea planului de tratament prescris pot ajuta la prevenirea sau întârzierea apariției neuropatiei diabetice.

2. Retinopatie diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează ochii. Expunerea prelungită la niveluri ridicate de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge din retină, țesutul sensibil la lumină din partea din spate a ochiului. Această afectare poate cauza probleme de vedere și, dacă este lăsată netratată, poate duce la orbire.

Manifestările frecvente ale retinopatiei diabetice includ:

 • Retinopatie diabetică neproliferativă: în stadiile incipiente, vasele mici de sânge retiniene se pot slăbi, se pot bomba sau scurge lichid în retină, ducând la vedere încețoșată și formarea de microanevrisme.
 • Retinopatie diabetică proliferativă: Pe măsură ce starea progresează, organismul poate încerca să compenseze vasele de sânge deteriorate prin creșterea unor noi vase de sânge anormale. Cu toate acestea, aceste noi vase sunt slabe și predispuse la sângerare, provocând o deficiență vizuală suplimentară.

Examenele regulate ale ochilor de către un oftalmolog sunt esențiale pentru depistarea precoce și tratamentul în timp util al retinopatiei diabetice. Controlul nivelului de zahăr din sânge, al tensiunii arteriale și al colesterolului poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta această complicație.

3. Nefropatie diabetică

Nefropatia diabetică, cunoscută și sub numele de boală renală diabetică, este o complicație care afectează rinichii. În timp, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge din rinichi, afectând capacitatea acestora de a filtra deșeurile și excesul de lichide din organism. Acest lucru poate duce la disfuncție renală și, în cele din urmă, poate duce la insuficiență renală dacă nu este tratată.

Caracteristicile și etapele cheie ale nefropatiei diabetice includ:

 • Microalbuminurie: În stadiile incipiente, cantități mici de albumină proteică încep să se scurgă în urină din cauza leziunilor renale. Acest lucru poate fi detectat prin teste de urină și este un semn precoce al nefropatiei diabetice.
 • Macroalbuminurie: Pe măsură ce starea progresează, cantități mai mari de albumină se scurg în urină, indicând leziuni renale mai severe.
 • Boală renală în stadiu terminal: în stadiile avansate, capacitatea de funcționare a rinichilor este afectată semnificativ, ceea ce duce la insuficiență renală. Dializa sau transplantul de rinichi devin necesare pentru supraviețuire.

Gestionarea strictă a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale, împreună cu medicamentele care vizează protecția rinichilor, pot ajuta la încetinirea progresiei nefropatiei diabetice. Monitorizarea regulată a funcției rinichilor prin teste de urină și sânge este esențială pentru depistarea și intervenția precoce.

4. Complicații cardiovasculare

Diabetul crește semnificativ riscul de a dezvolta complicații cardiovasculare. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge și alte anomalii metabolice asociate diabetului pot deteriora vasele de sânge și pot contribui la formarea plăcilor, îngustând arterele și restricționând fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la diferite afecțiuni cardiovasculare, inclusiv:

 • Boala coronariană: acumularea de placă în arterele coronare poate duce la angină (dureri în piept), atacuri de cord și insuficiență cardiacă.
 • Accident vascular cerebral: diabetul crește riscul de accident vascular cerebral prin promovarea formării de cheaguri de sânge sau prin deteriorarea vaselor de sânge din creier.
 • Boala arterială periferică: îngustarea vaselor de sânge de la picioare și picioare poate provoca durere, infecții și vindecarea lentă a rănilor.
 • Hipertensiune arterială: Diabetul este strâns legat de hipertensiunea arterială, care crește și mai mult riscul de complicații cardiovasculare.

Gestionarea eficientă a diabetului zaharat prin modificări ale stilului de viață, medicamente și controale medicale regulate poate ajuta la reducerea riscului de complicații cardiovasculare. Adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, angajarea în activitate fizică regulată și renunțarea la fumat sunt pași cruciali în reducerea la minimum a impactului diabetului asupra sistemului cardiovascular.

5. Complicații ale picioarelor

Diabetul poate duce la mai multe complicații legate de picior, în primul rând din cauza leziunilor nervoase și a circulației deficitare. Neuropatia periferică și boala arterială periferică pot avea un impact semnificativ asupra sănătății picioarelor și pot crește riscul de infecții și răni. Complicațiile frecvente ale piciorului în diabet includ:

 • Ulcere ale piciorului: leziunile nervoase și fluxul sanguin redus pot face ca leziuni minore să treacă neobservate, ducând la dezvoltarea ulcerelor. Aceste ulcere pot fi dificil de vindecat și pot duce la infecții grave.
 • Piciorul lui Charcot: Această afecțiune implică slăbirea oaselor din picior, ducând la deformări și la un risc crescut de fracturi. Este adesea însoțită de umflare, roșeață și căldură la piciorul afectat.
 • Boala vasculară periferică: fluxul sanguin redus la picioare poate provoca durere, crampe și vindecarea lentă a rănilor.

Îngrijirea regulată a picioarelor, purtarea încălțămintei adecvate și solicitarea de asistență medicală promptă pentru orice probleme ale picioarelor sunt esențiale pentru persoanele cu diabet. Un podiatru ar trebui să fie implicat în îngrijirea complicațiilor piciorului diabetic pentru a asigura depistarea precoce și un management adecvat.

6. Complicații cutanate

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la diverse complicații ale pielii din cauza unor factori precum circulația deficitară, afectarea nervilor și funcționarea imunitară afectată. Afecțiunile comune ale pielii asociate cu diabetul includ:

 • Dermopatia diabetică: Cunoscută și sub numele de pete la tibie, dermopatia diabetică apare sub formă de pete maro deschis sau roșiatice, rotunde sau ovale pe piele. Ele sunt de obicei nedureroase și apar cel mai frecvent pe tibie.
 • Bístere diabetice: Aceste vezicule sunt de obicei nedureroase și apar pe mâini, picioare, picioare sau antebrațe. Sunt mai frecvente la persoanele cu neuropatie diabetică și se rezolvă de la sine.
 • Infecții ale pielii cu diabet zaharat: Datorită nivelului ridicat de zahăr din sânge, pielea devine mai susceptibilă la infecții precum infecțiile fungice (de exemplu, candidoza) și infecțiile bacteriene (de exemplu, celulita). Tratamentul prompt și bunele practici de igienă sunt esențiale pentru a preveni agravarea acestor infecții.
 • Xeroza: Xeroza se referă la pielea uscată, cu mâncărimi, care este o plângere frecventă în rândul persoanelor cu diabet. Este important să păstrați pielea hidratată și să evitați zgârierea pentru a preveni complicațiile.
 • Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum: Această afecțiune se caracterizează prin formarea de pete înălțate, maro-roșiatice, care se dezvoltă adesea pe picioarele inferioare. Poate fi asociat cu mâncărime, ulcerație sau atrofie a pielii afectate.

Îngrijirea adecvată a pielii, monitorizarea regulată a pielii pentru orice modificări sau semne de infecție și menținerea unui control bun al zahărului din sânge sunt cruciale în prevenirea și gestionarea complicațiilor cutanate la persoanele cu diabet zaharat.

7. Gastropareza

Gastropareza este o afecțiune care afectează mișcarea normală a mușchilor din stomac, ducând la golirea întârziată. Apare ca urmare a leziunii nervului vag, care controlează mușchii implicați în digestie. Persoanele cu diabet zaharat care au un nivel necontrolat de zahăr din sânge pentru o perioadă îndelungată prezintă un risc mai mare de a dezvolta gastropareză.

Simptomele comune ale gastroparezei includ:

 • Greață și vărsături: Gastropareza poate provoca greață și vărsături persistente, în special după masă.
 • Senzație de sațietate rapidă: chiar și după ce au consumat cantități mici de alimente, persoanele cu gastropareză se pot simți excesiv de pline.
 • Balonare abdominală: Gastropareza poate provoca balonare și distensie în abdomen.
 • Arsuri la stomac și reflux acid: golirea întârziată a stomacului poate duce la refluxul acidului gastric în esofag, provocând arsuri la stomac.

Gestionarea gastroparezei implică modificări ale dietei, cum ar fi consumul de mese mai mici și mai frecvente și evitarea alimentelor bogate în fibre și grăsimi. Pot fi, de asemenea, prescrise medicamente care favorizează golirea stomacului sau controlează simptomele. Menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge este esențială pentru a preveni agravarea simptomelor gastroparezei.

8. Probleme de sănătate mintală

Viața cu diabet poate afecta bunăstarea mentală și emoțională a unei persoane. Gestionarea constantă a nivelului de zahăr din sânge, teama de complicații și impactul schimbărilor stilului de viață pot contribui la diferite probleme de sănătate mintală, inclusiv:

 • Distresul legat de diabet: suferința de diabet se referă la povara emoțională și stresul asociate cu gestionarea diabetului. Poate duce la sentimente de frustrare, anxietate și epuizare.
 • Depresie: Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta depresie, ceea ce le poate afecta și mai mult capacitatea de a gestiona eficient afecțiunea.
 • Anxietate: Tulburările de anxietate, inclusiv tulburarea de anxietate generalizată și fobiile specifice legate de gestionarea diabetului, sunt mai răspândite la persoanele cu diabet.
 • Tulburări de alimentație: Unele persoane cu diabet zaharat pot dezvolta modele alimentare dezordonate, cum ar fi diabulimia (omisiunea insulinei pentru controlul greutății), care poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Este important ca persoanele cu diabet să-și acorde prioritate sănătății mintale și să caute sprijin adecvat. Aceasta poate include consiliere, grupuri de sprijin și implicarea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale ca parte a echipei de îngrijire a diabetului.

Concluzie

Complicațiile diabetului pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării unei persoane. Înțelegerea acestor complicații și luarea de măsuri proactive pentru gestionarea diabetului prin modificări ale stilului de viață, respectarea medicamentelor și controale medicale regulate sunt cruciale în prevenirea sau reducerea la minimum a apariției complicațiilor.

Prin menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, controlul tensiunii arteriale și al colesterolului, adoptând o dietă sănătoasă, angajându-se în activități fizice regulate și renunțând la fumat, persoanele cu diabet pot reduce riscul și severitatea complicațiilor. În plus, monitorizarea regulată a diferitelor aspecte ale sănătății, cum ar fi examinările ochilor, îngrijirea picioarelor, testele funcției renale și verificările pielii, poate ajuta la detectarea precoce și intervenția în timp util.

Amintiți-vă, gestionarea diabetului este un angajament pe tot parcursul vieții și, cu îngrijire, sprijin și educație adecvate, persoanele cu diabet pot duce o viață sănătoasă și împlinită, reducând în același timp impactul complicațiilor.

Lasă un comentariu